SAKARYA'NIN AYVASI AVRUPA'YA İHRAÇ EDİLİYOR

SAKARYA YILDA YAKLAŞIK 50 BİN AYVA ÜRETİMİ İLE LİDER

8 Şubat 2019

    Türkiye'de ayva üretiminde lider olan Sakarya'da yetiştirilen ayvalar yüzde kırkı Avrupa'ya ihraç ediliyor.

    Verimli toprakları ve raf ömrünü iki ay bozulmadan koruyabilen ayvasıyla ünlenen Sakarya'nın Pamukova ilçesinde her yıl yaklaşık 50 bin ton ayva üretiliyor. Soğuk hava depolarında saklanan ayvalar kadın işçiler tarafından tek tek ayıklanarak kasalara yerleştiriliyor. Geyve, Pamukova, Sapanca ilçeleri ile Aşağıdereköy ve Yukarıdereköy bölgelerinde yoğun olarak üretilen ayvaların yüzde 40'ı başta Almanya olmak üzere, Romanya, Rusya, İsrail, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere gönderiliyor.

    Pamukova'da organik ayva yetiştirdiklerini söyleyen ayva üreticisi Nazım Durak, "Buradan yurt dışı ve yurt içine ayva sevkiyatı yapılıyor. Personeller boy boy kalite kalite ayvaları ayırıyorlar. Pamukova’da yılda 50 bin  tona yakın ayva üretiyoruz ve bu ayvaların 20-25 bin tonunu yurt dışına gönderiyoruz" diye konuştu.

    Ankara Meyve ve Sebze Toptancı Hali'nde komisyonculuk yapan İsa Gürel, ayvaların Ekim ayında ilk olarak Suudi Arabistan'a gönderdiklerini açıklayarak şunları söyledi:

    "Pamukova’da yılda 50 bin ton ayva yetişiyor. Ayvaları onuncu aydan dördüncü aylara kadar soğuk hava depolarında saklıyoruz. Ayvaları önce Suudi Arabistan’a gönderiyoruz. Ayvaları işledikten sonra Rusya, Romanya, Almanya ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Şu anda  ayvaları burada ayıklıyoruz, Rusya’ya, Ukrayna’ya ve Gürcistan’a göndereceğiz"

     

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

    Yorum yazın
    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.