700 YILLIK TARİHİ AHŞAP CAMİ ONARILACAK

TARİHİ CAMİ RESTORASYONA HAZIR HALE GETİRİLDİ

16 Kasım 2018

    Tarihi yapıların ve mimari örneklerin belgelenmesi amacıyla yapıların mevcut planlarını çizim haline getirilen Sakarya’nın Erenler İlçesi Büyükesence Köyünde bulunan 1330 yılında Orhan Gazi zamanında yapıldığı tahmin edilen ahşap camide proje çalışmaları yapıldı.

    700 yıllık ahşap camiyi sanat tarihi açısından değerlendirildi. Restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için caminin iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonu ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerinin mevcut durumunu çıkarıldı.

    700 yıllık tarihi caminin yaşatılması ve korunması gereken bir yapı olduğuna dikkati çeken Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, tüm çalışmaların yapılarak caminin restorasyona hazır hale getirildiğini söyledi.

    Tarihi caminin Anıtlar Kurulu tarafından tescili yapıldığını söyleyen Çoruhlu,  “öğrencilerimizle birlikte caminin rölevesini çıkarttık ve tüm mezar taşlarını belgeledik. Caminin ölçülerini aldık, kesitlerini çizdik. Fotoğraflarını da çekerek bir rapor haline getirdik. Camiyi kaybetmememiz lazım. Çünkü orada 14. yüzyıldan gelmiş bir eser var. Cami ile bilgili caminin tarihçesini ve belgesini yaptık, restorasyona hazır hale getirdik” diye konuştu.

    Köy sakinleri de, köyde bulunan tarihi camının bir an evvel onarılmasını ve gelecek kuşaklara ecdat yadigarı caminin tekrar günümüze kazandırılmasını istediler.

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

    Yorum yazın
    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.