TOSYA PİRİNCİNİN SIRRI

MEŞHUR TOSYA PİRİNCİ KAR SULARIYLA YETİŞİYOR

7 Aralık 2017

    Kastamonu’nun Tosya pirinci lezzetiyle dünya sınırlarını aşıyor. Tosya ilçesinde çeltik sulamasında Ilgaz Dağı’nın kar suları kullanılıyor. Sarıkılçık, Yaşar, Maratelli ve Osmancık adlı pirinç çeşitleri bulunuyor.

    Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede, lezzetiyle Türkiye genelinde rağbet gören Tosya pirinci, "sarıkılçık" türüyle ön plana çıkıyor. Tosya'ya has sarıkılçık pirincine coğrafi işaret almak için 2012'de başlatılan çalışmalar geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı.  Sarıkılçık pirinci "Tosya pirinci" olarak tescillendi.
     

    Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, Tosya pirincinin lezzetinin Türkiye sınırlarını aştığını ifade etti.

    İlçede yıllık pirinç üretiminin 5 bin ton olduğunu belirten Akdiken, Ilgaz Dağları'ndan eriyen kar sularının bu vadiye indiğini,  çeltiği bu suda yetiştirdiklerini kaydediyor.

     

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

    Yorum yazın
    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.